Een nieuwe manier van bouwen

Fijn Wonen

TWIN werkt nauw samen met Van Wijnen aan de ontwikkeling van een nieuwe manier van bouwen. Het Fijn Wonen product wordt uitgebreid met een volledig modulair appartementenproduct in twee typen: een toren van maximaal 14 woonlagen en een galerijgebouw van maximaal 8 woonlagen. Eind 2022 is de woningfabriek in Heerenveen operationeel om de eerste Fijn Wonen-woningen te produceren.

Om de grote achterstand op de woningmarkt in te halen, is er een nieuwe aanpak in de bouwwereld nodig. In opdracht van Van Wijnen is KOW begin 2018 begonnen met een marktverkenning en validatie van gestapelde woningtypologieën.

TWIN heeft een structuur bedacht om met slimme componenten een grote diversiteit aan modulaire appartementen te kunnen realiseren. Het is dan ook een totaal nieuwe manier van bouwen. We spreken eigenlijk niet meer van bouwen, maar van assembleren, wat letterlijk het in elkaar zetten en monteren van onderdelen betekent.

Met ICT als ruggengraat wordt het gehele proces geautomatiseerd en gedigitaliseerd: van bedenken tot en met produceren, inclusief leveren en nazorg.
Robot in de woningfabriek in Heerenveen

De woningen en appartementen zijn ontworpen om volledig remontabel te zijn en kunnen op een andere plek een tweede of zelfs derde locatie worden samengesteld. De ontwikkeling van deze losmaakbare detaillering is een belangrijk onderdeel van de engineering door TWIN.

Dat de woningen en appartementen remontabel zijn, zorgt voor een hoge mate van circulariteit omdat er bewust met grondstoffen en het voorkomen van afval wordt omgegaan. Daarnaast zorgt de productie en assemblage voor aanzienlijk minder CO2 uitstoot in transport. Door een slim en geavanceerd productieproces is het mogelijk om een woning of twee appartementen per dag te assembleren.

De digitale engineering is tot het uiterste doordacht om vanuit een configurator de productieprocessen te kunnen aansturen.

René Buur, directeur
Fijn Wonen-project Suikerterrein in Groningen, ontwerp De Zwarte Hond
Woningfabriek in Heerenveen

De digitale modellen van TWIN worden telkens doorontwikkeld. Ervaringen van prototypes worden steeds meegenomen in de verdere ontwikkeling. Het technisch ontwerptraject hangt nauw samen met de innovatieve productiemethoden van de woningfabriek in Heerenveen. In de fabriek zijn alle processen gedigitaliseerd en grotendeels gerobotiseerd.

14-Laagse 8-spanner toren en twee galerijgebouwen van Fijn Wonen in Zaankwartier, concept Mecanoo

TWIN ondersteunt daarnaast diverse architecten in de technische uitwerking van de Fijn Wonen producten.

Een goed voorbeeld hiervan is de woonwijk Zaankwartier, ontwerp door Mecanoo. Een gedeelte van het woonproject wordt uitgevoerd in Fijn Wonen.

Fijn Wonen hoog- en laagbouw
Voorbeeld van een Fijn Wonen toren

Onze dienstverlening

  • Het in nauw overleg ontwikkelen van een prefab ontwerpsystematiek voor woningtypen, kernen, gevels, buitenruimte en onderbouwvarianten
  • Afstemmen van de bouwkundige modellen met die van constructie- en installatietechniek
  • Het systematiseren en voorbereiden van standaard elementen voor sterk geautomatiseerde productie, o.a. consistente naamgeving en coderingen
  • Het verwerken van bouwaanvragen voor projecten die gebouwd worden met Fijn Wonen (het woonproduct van Van Wijnen) in samenwerking met architectenbureaus.
Voorbeeld van een Fijn Wonen galerij

Fijn Wonen

Opdrachtgever

Fijn Wonen

Ontwerp

KOW, Mecanoo, De Zwarte Hond e.a.

Aannemer

Van Wijnen

Meer weten over dit project?

Bel Bart!
085 2370 401