Kindcentrum Waalcampus opgeleverd

Nog net voor de zomervakantie is Kindcentrum Waalcampus in ‘s-Gravenzande opgeleverd door Bertens Bouw. Een gezond, comfortabel en toekomstbestendig integraal kindcentrum dat is afgestemd op het nieuwe onderwijsconcept met ‘Walen’ in plaats van traditionele klaslokalen.

De Walen, verdeeld in vier leeftijdsgroepen van 0 tot 12 jaar, komen samen in het hart van het gebouw. Met een leefplein op de begane grond en de eerste verdieping worden ontmoeten, samenwerken en bewegen maximaal gestimuleerd. Ook het open speellokaal en de gymzaal, inclusief klimwand en speelzolder, dragen hier aan bij.

Trap in het centrale hart van IKC Waalcampus

Een efficiënte en doordachte driepoot
Het gebouw is volledig ontworpen naar de onderwijsvisie. Het bestaat uit een driepoot-vorm, waar de diverse Walen en ondersteunende functies over verspreid zijn. Door slim met de ruimte om te gaan, bijvoorbeeld door de gymzaal op de verdieping te ontwerpen en zo min mogelijk gangruimte te maken, is er een efficiënt en doordacht gebouw ontstaan.

Binnen elke Waal wordt de ruimte geboden die elk kind nodig heeft: open plekken waar samengewerkt kan worden, maar ook geborgen plekken waar in alle rust en stilte gewerkt kan worden. De verschillende Walen treffen elkaar in het centrale hart van het gebouw, letterlijk het middelpunt van het gebouw. Deze ruimte is optimaal ingericht om elkaar te ontmoeten, om samen te werken, om te spelen en om te eten.

Open leerruimte van de ‘Walen’ op de verdieping van IKC Waalcampus
Het centrale hart op de verdieping van Waalcampus

In ontwerp- en bouwteam

IKC Waalcampus is ontworpen door KOW in nauwe samenwerking met de adviseurs Van de Laar (constructie), Mul (installaties), HealthyBuildings (bouwfysica), Bijkerk (bouwkosten), projectmanager Oostelbos Van den Berg en de toekomstige gebruikers. Het ontwerp is samen met TWIN, de engineeringspartner van KOW, aannemer Bertens Bouw en de installateurs Putman en Schoonderbeek uitvoeringsgereed gemaakt.

Wibo Hoendermis, BIM coördinator bij TWIN: “We hebben bij het vervaardigen van het prestatiemodel uitermate prettig en efficiënt samengewerkt met adviseurs en uitvoerende partijen. Dit op basis van een zorgvuldige interpretatie van het BIM protocol van Oostelbos Van den Berg. Via IFC zijn de modellen samengevoegd en met de software van BIMcollab gecontroleerd op clashes. Door de goede en gestructureerde samenwerking lag het aantal clashes voor het kindcentrum onder dat wat gangbaar is voor een onderwijsgebouw.”

Eind maart 2023 is de bouw gestart, eind juni 2024 is het kindcentrum opgeleverd.

Samen met:
WSKO – Okidoki Kinderopvang – Gemeente Westland – Mul BV ontwerpers en adviseurs – Adviesbureau Van de Laar – HealthyBuildings – Oostelbos Van den Berg B.V. – Bijkerk Bouwadvies – KOW – Bertens Bouw BV – Nijha b.v. – BIMcollab