Pointclouds als basis voor transformatie Directiekantoor

Haarlemmer Stroom ondergaat momenteel een indrukwekkende metamorfose. Op het terrein waar tussen 1902 en 1968 lichtgas en elektriciteit werd geproduceerd ontstaat een levendig gebied voor werken, ontmoeten en beleven. De authentieke gebouwen, de groene, open ruimtes ertussen en de oever van het Spaarne bieden een aantrekkelijk podium voor deze mix van functies. Van verwaarloosd industrieel erfgoed naar een nieuwe, vitale hotspot.

KOW werkt samen met ontwikkelaar Lingotto, ontwikkelende aannemer KBK en een team van adviseurs aan de transformatie van de monumentale panden op het terrein. Na de succesvolle herbestemming van het Meterhuiscomplex is nu de beurt aan het ‘Directiekantoor’. Het ernstig vervallen gebouw uit 1902 wordt gerestaureerd en getransformeerd tot een short stay verblijf. Met 25 studio’s in het bestaande Directiekantoor en 50 studio’s in het nieuw te bouwen deel.

Michel Schaap, projectleider bij TWIN: “We hebben voor KOW de bestaande situatie van het Directiekantoor in kaart gebracht. Daartoe is de binnen- en buitenkant 3D gescand en is vanuit deze pointclouds in Revit een nauwkeurig 3D model gemaakt. Met dit model als basis zijn slooptekeningen gemaakt en zijn verschillende indelingsvarianten uitgewerkt tot een definitief ontwerp.”

In het filmpje laat Michel zien hoe dat in z’n werk gaat.

De transformatie en uitbreiding worden momenteel uitgewerkt en uitvoeringsgereed gemaakt. Volgens de planning begint de uitvoering van de transformatie in het eerste kwartaal van 2024.