TWINdaylight als nieuwe norm voor daglichtberekeningen

Daglicht is een belangrijk item binnen architectuur, niet alleen in beleving, maar ook in regelgeving. Met de nieuwe omgevingswet komt de huidige berekeningsmethode volgens de NEN 2057 te vervallen.

René Buur, architect en algemeen directeur bij KOW en TWIN: “Die oude NEN was natuurlijk een beetje achterhaald. Totaal niet intuïtief en lastig voor ontwerpers om mee om te gaan. Een eenvoudige berekening ging nog wel maar bij loggia’s en verschillende overstekken werd het al een stuk lastiger.”

De nieuwe norm, de NEN-EN 17037, gaat uit van daglichtsimulatie. Bij TWIN hebben we daarvoor een tool ontwikkeld: TWINdaylight, voor ontwerp en controle.

“We zijn heel blij met deze tool, want je ziet gewoon dat het heel intuïtief werkt en dat je meteen kan schakelen. In de ontwerpfase maar ook in de uitvoeringsfase. Met TWINdaylight bieden we een extra service en zijn we klaar voor de toekomst!” Aldus een enthousiaste René Buur.

Bekijk de onderstaande film waarin René Buur en BIM engineer en Dynamo developer Tim Hevel laten zien hoe TWINdaylight werkt.