TWIN op bezoek bij HARMOMIE in Capelle

In het plan HARMONIE van Blauwhoed en Stebru wordt de eenzijdige naoorlogse wijk De Hoven II in Capelle aan den IJssel getransformeerd tot een leefbare woonbuurt met kwaliteit en karakter. Er komen er 200 woningen in een mix van verschillende eengezinswoningen, appartementen en gerenoveerde sociale huur appartementen. RROG en KOW maakte het ontwerp, TWIN deed de technische uitwerking voor het veelzijdige plan.

Engineers van TWIN en architecten van KOW op bouwbezoek HARMONIE

Afgelopen vrijdag bezochten de architecten van KOW en de engineers van TWIN de bouw. Om het plan ruimtelijk te beleven maar ook om van aannemer Stebru te horen hoe ontwerp en realisatie zich tot elkaar verhouden en nog beter op elkaar kunnen worden afgestemd.

Overzicht HARMONIE

Sinds vorig jaar april wordt er gebouwd aan HARMONIE. Inmiddels is het appartementencomplex op hoogte en zie je vanaf de bovenste verdieping steeds beter de stedenbouwkundige opzet van het plan. Volgens Bart van den Broek, projectcoördinator bij TWIN, is HARMONIE geen doorsnee plan. “Er loopt in het stedenbouwkundig ontwerp een zigzag lijn door het plan, die ook in de bebouwing wordt doorgezet. Met geknikte bouwblokken en daken met dakkapellen onder verschillende hoeken en schuintes. We hebben de aansluitingen en details hiervan in BIM ‘as build’ uitgewerkt. Goed om te zien dat dat ook werkt in de praktijk!”

BIM model van het blok met waterwoningen
Dakkapel in dekwoning

Kenmerkend voor het project is het hergebruik van gespleten stoeptegels als gevelmetselwerk. De gebroken kanten, het horizontale patroon en de nuances van de verschillende kleuren grind in de tegels geven de gevel een heel bijzondere uitstraling. Michel van der Weij, bedrijfsleider bij Stebru: “We hebben de verwerking ervan proefondervindelijk bepaald. De tegels zijn zwaar en nemen geen water op. Daarom werken we met speciaal ontwikkelde specie en kunnen er in een sessie maar 9 lagen worden gelegd, anders zakt het in. Het resultaat is fraai en de ervaring nemen we mee naar volgende projecten.”

Sjoerd Broek (KOW) en Ercan Ozcan (Stebru) bekijken de gevel van gebroken stoeptegels

Het appartementencomplex, en daarmee het project, bereikt deze maand het hoogste punt. Begin 2024 worden de eerste woningen opgeleverd.