Schoolvoorbeeld goed verlopen BIM proces

“Wat mij betreft is dit een ‘schoolvoorbeeld’ van een goed verlopen BIM proces. Door de goede en gestructureerde samenwerking lag het aantal clashes voor het kindcentrum onder dat wat gangbaar is voor een onderwijsgebouw,” zegt Wibo Hoendermis over Kindcentrum Waalcampus. KOW maakte het ontwerp, TWIN digital engineering maakt het uitvoeringsgereed.


“Die driepoot met de ronde hoeken was nog wel een uitdaging”, vertelt TWIN engineer Rogiér Wiratma lachend. Samen met de aannemer en constructeur Van de Laar hebben we een constructie uitgewerkt van beton en staal. De kanaalplaatvloeren in de ‘benen’ worden aan elkaar verbonden door in het werk gestorte vloeren waarin ook de balken zijn opgenomen. De ronde hoeken hebben we opgelost met een bekleding van verticale houten latten.”

KOW heeft in ontwerpteam met de adviseurs Van de Laar (constructie), Mul (installaties) en HealthyBuildings (bouwfysica) en in nauwe samenwerking met de projectmanager Oostelbos Van den Berg het ontwerp gemaakt. Vanaf het definitief ontwerp is het ontwerp door TWIN, de engineeringspartner van KOW, samen met Mul en aannemer Bertens Bouw uitvoeringgereed gemaakt.

Wibo Hoendermis, BIM coördinator bij TWIN: “We hebben bij het vervaardigen van het prestatiemodel uitermate prettig en efficiënt samengewerkt met adviseurs en uitvoerende partijen. Dit op basis van een zorgvuldige interpretatie van het BIM protocol van Oostelbos Van den Berg. Via IFC zijn de modellen samengevoegd en met de software van BIMcollab gecontroleerd op clashes. Door de goede en gestructureerde samenwerking lag het aantal clashes voor het kindcentrum onder dat wat gangbaar is voor een onderwijsgebouw.”

Kindcentrum Waalcampus in ‘s-Gravenzande wordt een verzamelgebouw waar kinderopvang Okidoki, basisschool Waalcampus en de gymzaal onder één dak gaan samenwerken in 4 zogenaamde ‘Walen’. Het gebouw bestaat uit een driepootvorm, waar de diverse Walen en ondersteunende functies over verspreid zijn. De Walen treffen elkaar in het centrale hart van het gebouw, letterlijk het middelpunt van het gebouw. Deze ruimte is optimaal ingericht om elkaar te ontmoeten, om samen te werken, te spelen en te eten. Door slim met de ruimte om te gaan, bijvoorbeeld door de gymzaal op de verdieping te ontwerpen en zo min mogelijk gangruimte te maken, ontstaat er een efficiënt en doordacht gebouw.

Eind maart 2023 is de bouw gestart, rond de bouwvak van 2024 wordt Waalcampus opgeleverd.

Samen met:
WSKO – Okidoki Kinderopvang – Gemeente Westland – Mul BV ontwerpers en adviseurs – Adviesbureau Van de Laar – HealthyBuildings – Oostelbos Van den Berg B.V. – Bijkerk Bouwadvies – KOW – Bertens Bouw BV – Nijha b.v. – BIMcollab